Η μέθοδος LASIK και FemtoLASIK στην Διαθλαστική Χειρουργική

Το FemtoLASIK είναι η πιο ασφαλής μέθοδος στον τομέα της Διαθλαστικής Χειρουργικής σήμερα, με τα ακριβέστερα αποτελέσματα στη διόρθωση της όρασης και με το μεγαλύτερο όγκο περιστατικών παγκοσμίως.

 • Η διαθλαστική μέθοδος LASIK περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολύ λεπτού κρημνού (Flap) στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Ο κερατοειδικός κρημνός ανασηκώνεται και με τη βοήθεια άλλου Laser αναδιαμορφώνεται το σχήμα του κερατοειδούς.
 • H παραδοσιακή μέθοδος LASIK χρησιμοποιεί μεταλλικό μικροκερατόμο για τη δημιουργία κρημνού. Στη μέθοδο FemtoLASIK χρησιμοποιούμε Laser ακριβείας με σκοπό τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού, με την βοήθεια υπολογιστή για ακριβέστερο έλεγχο.
 • Το FemtoLASIK παρέχει περισσότερη ασφάλεια στη δημιουργεία του κερατοειδικού κρημνού, αποφεύγοντας τις παλαιότερες επιπλοκές συσχετιζόμενες με την χρήση του μεταλλικού μικροκερατόμου.
 • Μεγαλύτερο εύρος στην διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος.
 • Δυνατότητα διόρθωσης της μυωπίας έως και -12.00 διοπτρίες (σε ορισμένες περιπτώσεις).
 • Δυνατότητα διόρθωσης της υπερμετρωπίας έως και +5.00 διοπτρίες (υπό ορισμένες συνθήκες).
 • Δυνατότητα διόρθωσης του αστιγματισμού έως και 5 διοπτρίες .
 • Δυνατότητα διόρθωσης της πρεσβυωπίας.
Laser δημιουργίας flap στην επέμβαση FemtoLasik με το Ziemer Leonardo DaVinci Z8

Laser δημιουργίας flap στην επέμβαση FemtoLasik με το Ziemer Leonardo DaVinci Z8

FemtoLASIK – Η επέμβαση των δυο Lasers

Βήμα 1ο

Σας δίνεται ένα καταπραϋντικό με σκοπό να χαλαρώσετε. Χρησιμοποιείται δυνατή δόση αναισθητικών σταγόνων όπως επίσης και αντιβιοτικές σταγόνες για την αποφυγή μολύνσεων.

Βήμα 2ο

Η μέθοδος FemtoLASIK χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό του κερατοειδικού κρημνού σε καθορισμένο βαθός του κερατοειδικού στρώματος, με τη δημιουργία χιλιάδων μικροσκοπικών φυσαλίδων.

Βήμα 3ο

Σε αυτό το σημείο ο κερατοειδικός κρημνός ανασηκώνεται με μεγάλη προσοχή.

Βήμα 4ο

Το Excimer Laser Schwind Amaris 1050RS χρησιμοποιείται για την αναδιαμόρφωση του σχήματος του κερατοειδούς, προσαρμοσμένο σε κάθε οφθαλμό ξεχωριστά από τον προεγχειρητικό έλεγχο, που περιλαμβάνει τον έλεγχο των υψηλών εκτροπών του οφθαλμού όπως και της τοπογραφίας.

Βήμα 5ο

Όταν η θεραπεία ολοκληρωθεί, ο κερατοειδικός κρημνός επανατοποθετείται στην αρχική του θέση. Ο κρημνός επανέρχεται στην αρχική του θέση χωρίς τη χρήση ραμμάτων και ρίχνονται και άλλες σταγόνες για την αποφυγή φλεγμονών και δυσανεξίας.

Όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται στη μέθοδο FemtoLASIK – αδιαπραγμάτευτα!

Στην παραδοσιακή μέθοδο LASIK, χρησιμοποιείται από τον χειρούργο ένας μεταλλικός μικροκερατόμος με χειρουργική λεπίδα με σκοπό τη δημιουργία ενός μικροσκοπικού κρημνού από ιστό.

Με σκοπό την εξάλειψη των επιπλοκών που οφείλονται στη λεπίδα του μικροκερατόμου, ΟΛΟΙ οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση LASIK στην AthensLaserSight, υποβάλλονται στη μέθοδο του FemtoLASIK – αδιαπραγμάτευτα! Η φιλοσοφία μας είναι να εξασφαλίσουμε στους ασθενείς το καλύτερο δυνατό, αρνούμενοι να τους προσφέρουμε τη παλιότερη τεχνική χωρίς το Femtosecond Laser που είναι ούτως ή άλλως ξεπερασμένη.

Πλεονεκτήματα του FemtoLASIK

“Ο κρημνός (Flap) επουλώνεται πιο σταθερά και πιο γρήγορα

 • Το Femtosecond Laser εξαλείφει όλες τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη μεταλλική λεπίδα του μικροκερατόμου που χρησιμοιείτο παλαιότερα.
 • Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ελέγχει με ακρίβεια το Femtosecond Laser, το οποίο δημιουργεί μία ακριβή εκτομή του ιστού του κερατοείδούς με καλύτερη προβλεψιμότητα του πάχους του κρημνού. Εάν είστε ακατάλληλος για τη παλαιότερη μέθοδο LASIK, μπορεί να είστε κατάλληλος για την επέμβαση FemtoLASIK λόγω ακρίβειας.
 • Το μήκος κύματος του Femtosecond Laser δημιουργεί ακριβείς κερατοειδικούς κρημνούς χωρίς να καίει ή να τραυματίζει τους γύρω ιστούς.

Το FemtoLASIK οδηγεί σε λιγότερα συμπτώματα ξηροφθαλμίας

 • Το ακριβές σχήμα του κερατοειδικού κρημνού, του επιτρέπει να εγκαθίσταται πίσω στη θέση του με καλύτερη επνανακόλληση.
 • Ο κρημνός του FemtoLASIK επουλώνεται πιο σταθερά και γρήγορα.
 • Ο κρημνός του FemtoLASIK οδηγεί σε λιγότερα συμπτώματα ξηροφθαλμίας.

 

Laser διόρθωσης μυωπίας/υπερμετρωπίας /αστιγματισμού Schwind Amaris 1050

Laser διόρθωσης μυωπίας/υπερμετρωπίας /αστιγματισμού με το Schwind Amaris 1050RS

Προεγχειρητικές Επισκέψεις Επέμβασης LASIK και FemtoLASIK

Μία επιτυχής επέμβαση LASIK ξεκινά με μια διεξοδική επίσκεψη του ασθενούς που υποβάλλεται σε πολυάριθμες εξετάσεις. Καθόσον αυτό θεωρείται απαραίτητο, όλες οι επισκέψεις στο κέντρου εκτελούνται από τον χειρουργό Οφθαλμίατρο Κ. Σαμαρά – χωρίς συμβιβασμούς.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συλλεχτούν γενικές πληροφορίες που αφορούν τα μάτια. Επιπλέον θα αναζητηθούν πληροφορίες για την καθημερινότητά σας: την προϊστορία σας με τα γυαλιά οράσεως και τους φακούς επαφής, αθλητικές δραστηριότητες που λαμβάνετε μέρος, τις ανάγκες σας απο πλευράς όρασής και πώς προσδοκείτε να αλλάξει η ζωή σας μετά από την επέμβαση FemtoLASIK.

“Όλες σας οι επισκέψεις θα εκτελούνται από τον χειρουργό Οφθαλμίατρο Κ. Σαμαρά, χωρίς συμβιβασμούς”

Τα αποτελέσματα της επίσκεψής σας θα συζητηθούν με εσάς και θα έχετε την ευκαιρία να απαντηθούν όλες σας οι ερωτήσεις από τον χειρουργό Οφθαλμίατρο, Κ. Σαμαρά. Επίσης θα μπορούν να συζητηθούν τόσο η καταλληλότητά σας για την επέμβαση FemtoLASIK όσο και άλλων διαφορετικών θεραπειών διόρθωσης της όρασης, ίσως πιο κατάλληλων για εσάς.

Οι εξετάσεις σας

Η επίσκεψή σας σε εμάς, πιθανόν να είναι η πιο διεξοδική οφθαλμολογική εξέταση που θα έχετε κάνει ποτέ. Θα χρειαστεί χρόνος για αυτή την εξέταση, για αυτό σας συστήνουμε να είστε ελεύθερος για 1-2 ώρες μέχρι τη λήξη της επίσκεψης. Για την επιβεβαίωση του ακριβούς διαθλαστικού σας σφάλματος στα μάτια και τον καθορισμό της καλύτερης θεραπευτικής επιλογής, ειδικά για εσάς, θα σας εκτελέσουμε ορισμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις:

 1. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί διαθλαστικός έλεγχος στα μάτια σας, για τον έλεγχο της δύναμης που απαιτείται για την πλήρη και καλύτερη διόρθωση.
 2. Χρησιμοποιείται ένας τοπογράφος κερατοειδούς για να απεικονίσει την επιφάνεια των ματιών σας. Η τοπογραφία κερατοειδούς μετράει την καμπυλότητα του κερατοειδούς σε τρεις διαστάσεις. Επιπλέον μπορεί να απαιτείται η λήψη εικόνας OCT ανάλογα με τα προκαταρκτικά ευρήματα. Οι εικόνες OCT χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του οπτικού νεύρου και του αμφιβληστροειδούς.
 3. O κυματομετρικός έλεγχος υψηλών εκτροπών (Wavefront Aberrometry) πραγματοποιείται για να προσδιοριστούν οι υψηλής τάξης εκτροπές που ίσως επηρεάζουν την ποιότητα της όρασης και σας δημιουργούν προβλήματα κατά τη νυχτερινή όρασή σας.
 4. Η παχυμετρία του κερατοειδούς μετράει το πάχος του κερατοειδούς.
 5. Η εξέταση ORA (Ocular Response Analyser), χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της ελαστικότητας του κερατοειδούς πριν από την επέμβαση λέιζερ στα μάτια.
 6. Θα πραγματοποιηθούν επίσης εξετάσεις για την ξηρότητα των οφθαλμών. Θα πρέπει να βρεθούν οποιαδήποτε σημαντικά ευρήματα και να προταθεί συγκεκριμένη θεραπεία πριν από την επέμβαση.
 7. Οι κόρες των οφθαλμών σας θα πρέπει να διασταλλούν για να γίνει έλεγχος στον βυθό του οφθαλμού, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεστε σε θέση να οδηγήσετε μετά από την επίσκεψη.
 8. Επιπλέον εξετάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες ανάλογα από τα ευρήματα της εξέτασης.

Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύτιμες για την επέμβαση FemtoLASIK και χρησιμοποιούνται από τον γιατρό σας για να καθορίσει την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία για το κάθε μάτι ξεχωριστά.

Η επέμβαση FemtoLASIK

Πριν από κάθε επέμβαση, γίνονται όλοι οι απαραίτητο έλεγχοι στα μηχανήματα Laser απο τους τεχνικούς, για να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Την ημέρα της επέμβασής σας, καλό είναι ντυθείτε άνετα και να αποφύγετε ρούχα που είναι στενά ή ευαίσθητα.

Το FemtoLASIK βήμα-βήμα

 • Σας δίνεται ένα ήπιο ηρεμιστικό από το στόμα για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να σας κάνει λιγότερο αγχωμένους. Εφόσον το μάτι σας θα έχει μουδιάσει από τις αναισθητικές οφθαλμικές σταγόνες, ο βοηθός χειρουρουργείου θα σας τοποθετήσει απαλά ένα βλεφαροδιαστολέα, ο οποίος θα κρατά τα βλέφαρά σας ανοιχτά. Θα παραμείνετε ξύπνιος σε μια άνετη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
 • Αμέσως μετά, ο χειρούργος θα ξεκινήσει το πρώτο βήμα της επέμβασης FemtoLASIK, δημιουργώντας τον κερατοειδικό κρημνό. Το Femtosecond Laser LDV Z8 είναι εκείνο που θα δημιουργήσει τους κρημνούς και στα δύο μάτια.
 • Ακολούθως χρησιμοποιείται το Excimer Laser Schwind Amaris 1050RS. Η χαρτογράφηση της ίριδας σας πραγματοποιείται για την αναγνώριση και παρακολούθηση της κίνησης του οφθαλμού σας σε 7 διαφορετικές διαστάσεις κατα τη διάρκεια του χειρουργείου.
 • Ο κερατοειδικός κρημνός ανασηκώνεται απαλά από την επιφάνεια του κερατοειδούς, ώστε να επιτρέψει στο Excimer Laser να εισχωρήσει στον υποκείμενο ιστό.
 • Για να ξεκινήσει το δεύτερο βήμα της επέμβασης FemtoLASIK, ο χειρούργος θα σας ζητήσει να κοιτάξετε ένα κόκκινο φωτάκι που αναβοσβήνει. Το ψυχρό φως του Excimer Laser θα αναδιαμορφώσει το σχήμα της επιφάνειας του κερατοειδικού ιστού, διορθώνοντας την όρασή σας, καθώς εσείς κοιτάζετε στο φως. Θα ακούτε διάφορους θορύβους/ ήχους κλικ, ενώ το στρώμα του κερατοειδικού ιστού εξατμίζεται και η αναγνώριση της ίριδας όπως και ο ανιχνευτής κίνησης του οφθαλμού εξασφαλίζει την ακριβή τοποθέτηση κάθε παλμού/βολής του Laser. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, αναλόγως τους βαθμούς της απαιτούμενης διόρθωσης.
 • Όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση, ο χειρούργος θα αποκαταστήσει σχολαστικά τον κερατοειδικό κρημνό και θα τον ισιώσει προσεκτικά πίσω στη θέση του.
 • Ακολούθως, θα αναρρώσετε για 15-20 λεπτά, οπότε και θα εξετασθεί και η όρασή σας. Ο χειρούργος οφθαλμίατρός σας θα ελέγξει τα μάτια σας για να διαπιστώσει ότι όλα είναι καλά, πριν γυρίσετε σπίτι.
 • Θα σας δωθούν οφθαλμικά κολλύρια καθώς και οι οδηγίες για τη χρήση τους.

Απευθείας μετά την επέμβαση

 • Η όρασή σας θα είναι λίγο θολή αμέσως μετά από την επέμβαση FemtoLASIK. Αυτή η θολερότητα θα καθαρίσει σταδιακά τις επόμενες ώρες. Μπορεί ακόμη να έχετε την αίσθηση ξένου σώματος στα μάτια σας για μερικές ώρες.
 • Κάποιος θα πρέπει να σας οδηγήσει σπίτι και σας συμβουλεύουμε να κοιμηθείτε για τις επόμενες 2 ώρες, εφόσον ρίχνετε τις πρώτες σταγόνες από τα οφθαλμικά σας κολλύρια.
 • Μετά από 4 ώρες, μπορείτε να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή να διαβάσετε όσο τα οφθαλμικά κολλύρια και οι λιπαντικές σταγόνες, ενσταλλάζονται τακτικά.
 • Είναι σημαντικό να αποφύγετε τον άνεμο ή οποιαδήποτε άλλη πηγή αέρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τα μάτια σας να δακρύσουν.

Μετεγχειρητική φροντίδα μετά το FemtoLASIK

Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη καλού αποτελέσματος και σε εμάς εδώ στην AthensLaserSight θέλουμε να βλέπουμε τους ασθενείς μας, ιδανικά, την επόμενη ημέρα ή τουλάχιστον μέσα σε λίγες ημέρες μετά από την επέμβαση. Το προσωπικό μας θα σας καλέσει το βράδυ της επέμβασης και την επόμενη ημέρα εάν δεν είστε σε θέση να παραστείτε για την μετεγχειρητική εξέταση.

 • Θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί τα οφθαλμικά σας κολλύρια και να έχετε μαζί σας προστατευτικά γυαλιά ηλίου. Παρακαλείστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας έχουν δωθεί.
 • Κατά την πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη, πολλοί ασθενείς βρίσκονται σε θέση να οδηγήσουν οι ίδιοι στο ραντεβού. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ενθουσιασμένοι με την όρασή τους την επόμενη ημερα και βλέπουν 7/10 ή και καλύτερα.
 • Ακολουθώντας την επέμβαση FemtoLASIK, η όραση βελτιώνεται ταχέως, επιτρέποντάς σας να γυρίσετε στην δουλειά μέσα σε μία ή δύο ημέρες αφότου έχετε κάνει την επέμβαση.

Δραστηριότητες μετά από femtoLASIK

ΜΠΑΝΙΟ – ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ – με τα μάτια κλειστά

ΟΔΗΓΗΣΗ – Όταν αισθανθείτε άνετα με την όρασή σας και βρίσκεστε σε θέση να ανταποκριθείτε στην απαιτητική όραση της οδήγησης (διάβασμα πινακίδων αυτοκινήτου στα 25 μέτρα). Η πλειοψηφία των ασθενών βρίσκεται σε θέση να το πραγματοποιήσει την επόμενη ημέρα.

ΠΤΗΣΗ – ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ της επέμβασης. Πιθανόν να χρειαστείτε τεχνητά δάκρυα εάν είναι μεγάλων αποστάσεων πτήση.

ΆΣΚΗΣΗ – Μέτρια, αμέσως – Βαριά, μετά από 10 ημέρες

ΚΟΛΎΜΠΙ – 2 εβδομάδες

ΚΑΤΑΔΥΣΗ – 4 εβδομάδες

ΒΑΨΙΜΟ ΜΑΤΙΩΝ Μάσκαρα μετά απο 2 εβδομάδες – το βουρτσάκι μπορεί κατά λάθος να χτυπήσει τον κερατοειδικό κρημνό.