Επέμβαση αφαίρεσης Καταρράκτη και Ενθεσης Ενδοφακού

Η επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη είναι πλέον η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση παγκοσμίως. Συγκεκριμένα έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια, ιδίως τελευταία με την είσοδο της χρήσης Laser στην χειρουργική διαδικασία της αφαίρεσης του καταρράκτη (Femtosecond Laser). Η τεχνική αυτή χρησιμοποιούνταν στο διαθλαστικό Laser και πλέον η χρήση της στην επέμβαση της αφαίρεσης καταρράκτη ανεβάζει τα επίπεδα ακριβείας και ασφάλειας.

Επέμβαση αφαίρεσης Καταρράκτη

Η χειρουργική διαδικασία της αφαίρεσης του καταρράκτη πλέον αποτελεί επέμβαση μιας ημέρας (δίχως νοσηλεία του ασθενούς σε κάποιο νοσοκομειακό ίδρυμα) και θεωρείται η πιο κλασσική χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών, συγεκριμένα 2mm και σε όλους τους ασθενείς προτείνεται η αφαίρεση του καταρράκτη με χρήση του FemtoSecond Laser, χωρίς κανένα ενδοιασμό!

Επέμβαση αφαίρεσης Καταρράκτη με χρήση του FemtoCataract Laser

 

Laser αφαίρεσης καταρράκτη Alcon LensX

Laser αφαίρεσης καταρράκτη Alcon LensX

Eπέμβαση FemtoCataract με το Ziemer Leonardo DaVinci Z8

Eπέμβαση FemtoCataract με το Ziemer Leonardo DaVinci Z8

Η χρήση Laser στην επέμβαση της αφαιρεσης του καταρράκτη μετατρέπει την χειρουργική διαδικασία σε πιο ασφαλή και ακριβή. Η επέμβαση καταρράκτη με την χρήση του FemtoCataract LASER είναι μια απολύτως εξαιρετική, εύκολα επαναλαμβανόμενη και αξιόπιστη χειρουργική διαδικασία με επίπεδα ακρίβειας του 1/1000 ενός χιλιοστόμετρου. Σε αυτό το επίπεδο τελειότητας, η επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη/κρυσταλοειδούς φακού έχει γίνει πιο ασφαλής και αναμενόμενη. Σε συνδιασμό με υψηλής απόδοσης ενδοφακούς, οι υποψήφιοι ασθενείς με καταρράκτη μπορούν να προσβλέπουν στην βραχυπρόθεσμη εξάλλειψη των γυαλιών οράσεως μια για πάντα*.

Η επέμβαση της αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φακού και ένθεσης ενδοφακού πραγματοποιείται όταν ο ανθρώπινος κρυσταλλοειδής φακός αντικαθίσταται από υψηλής απόδοσης ενδοφακό με σκοπό την καλύτερη όραση. Η ένθεση τέτοιων φάκων, όπως ειναι και οι τριεστιακοί φακοί επαφής, παρέχουν στους ασθενείς θεαματική ανεξαρτησία!*

*(Να σημειωθεί ότι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν είναι ιδανικοί υποψήφιοι για ένθεση τριεστιακών φακών. Η επιλογή ενδοφακού για αυτή την ομάδα των ασθενών περιορίζεται στους μονοεστιακούς ενδοφακούς. Στην AthensLaserSight, όλες οι επιλογές θα συζητηθούν σε μεγαλύτερο βάθος και κάθε ερώτημα θα απαντηθεί.)

“Οι υποψήφιοι ασθενείς με καταρράκτη μπορούν να προσβλέπουν σε βραχυπρόθεσμη εξάλλειψη των γυαλών οράσεως μια για πάντα!”

Εν κατακλείδι, όλα τα παρακάτω που εκτελούντο από ένα σταθερό χέρι, τώρα πλέον εκτελούνται από ένα Laser, ακριβώς το ίδιο από οφθαλμό σε οφθαλμό:

  1. Οι τομές στον οφθαλμό πραγματοποιούνται από ακτίνα Laser (κι όχι μαχαιρίδια)
  2. Μια εξαιρετικά κυκλική τομή στην κάψουλα που εσωκλύει τον καταρράκτη
  3. Κατακερματισμός του Καταρράκτη
  4. Τομές με σκοπό την διόρθωση του αστιγματισμού

Για περαιτέρω ενίσχυση των επιπέδων ακρίβειας, σε ταυτόχρονο χρόνο πραγματοποιείται τομογροφία οπτική συνοχής προσθίου ημιμορίου (OCT scan) η οποία βοηθά σημαντικά τον χειρούργο οφθαλμίατρο στην προπαρασκευαστική επέμβαση διάρκειας 30 δευτερολέπτων!

  • Το Laser αντικαθιστά το ανθρώπινο χέρι

Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη με την χρήση του LenSx έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η AthensLaserSight είναι πρωτοπόρα στην χρήση αυτής της νέας τεχνικής. Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, επισκέπτονται τακτικά το κέντρο, με στόχο την ενημέρωση για αυτή τη νέα χειρουργική τεχνική.

  • «Η ταχύτερη αφαίρεση του καταρράκτη είναι και ασφαλέστερη..»

Στην AthensLaserSight πλέον η επέμβαση του καταρράκτη πραγματοποιείται με την χρήση του Femtosecond Laser επιδεικνύοντας μια στατιστικά σημαντική μείωση του χρόνου αφαίρεσής του. Η ταχύτερη αφαίρεσή του είναι και ασφαλέστερη για τον οφθαλμό και προκαλεί λιγότερo τραύμα και οφθαλμκή αντίδραση. Η χειρουργική τεχνική ονομάστηκε Translenticular Hydrodissection,  παρουσιάστηκε στη European Society of Cataract Surgery το 2012 στο Μιλάνο και American Society of Cataract and Refractive Surgery (ASCRS) στο Σικάγο το 2013, όπου κι είχε μεγάλη αποδοχή από τους διεθνείς χειρούργους οφθαλμιάτρους.

Η επέμβαση αφαίρεσης του Καταρράκτη με χρήση FemtoCataract LASER

Συνήθως, η χειρουργική επέμβαση γίνεται την ίδια ημέρα και για τους δύο οφθαλμούς. Καθώς, μετά το πέρας του χειρουργείου δεν απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η διάρκεια της χειρουργικής διαδικασίας είναι 15 λεπτά τουλάχιστον για κάθε οφθαλμό, η διαμονή του ασθενούς στην κλινική περιορίζεται σε 2 με 3 ώρες. Κατά την άφιξη του ασθενούς στην κλινική, μια σειρά από απαιτούμενες εξετάσεις θα λάβουν χώρα. Περαιτέρω έλεγχος ενδεχομένως να γίνει με στόχο την εξάλλειψη οποιουδήποτε σφάλματος. Η φόρμα συγκατάθεσης θα υπογραφεί από τον υποψήφιο ασθενή και διασταλτικές σταγόνες θα ριχθούν με σκοπό την διαστολή της κορης του οφθαλμο, προκειμένου ο χειρούργος οφθαλμίατρος να έχει πρόσβαση στον καταρράκτη. Υπάρχει πιθανότητα ο χειρόυργος οφθαλμίατρος να «σημειώσει» τον οφθαλμό πριν την αυτή καθεαυτή διαδικασία προκειμένουν να ενισχύσει την ακριβή θέση του ενδοφακού. Τέλος, θα λάβετε ισχυρή λίψη αναισθητικών και αντιβιοτικών σταγόνων.

Στο Χειρουργείο

Θα σας τοποθετειθεί ένας φλεβοκαθετήρας με σκοπό την εισχώρηση αναισθητικών ουσιών ενδοφλεβίως όπως επίσης και θα πρασματοποιηθεί ενστάλλαξη αναισθητικών σταγόνων. Θα οδηγηθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου και θα ξαπλώσετε στην χειρουργική καρέκλα. Θα πραγματοποιηθεί ενστάλλαξη περισσότερων σταγόνων και ο χειρόυργος οφθαλμίατρος θα κάνει κάποιους συγκεκριμενους ελέγχους προεγχειρητικά, πριν μπει στην τελική ευθεια εκτέλεσης της επέμβασης. Ο υποψήφιος ασθενής θα αισθανθεί μια μικρή πίεση που προκαλείται από τον δακτύλιο αναρρόφησης, ο οποίος συνδέεται με το Laser. Καθώς ο ασθενής μένει σταθερός κατα την διάρκεια της διαδικασίας, σκανάρεται ταυτόχρονα ο οφθαλμός του και μια σειρά από ελέγχους λαμβάνει χώρα, εξετάζοντας σε ποιο σημείο το Laser θα επέμβει. Ενας χαρακτηριστικός ήχος σηματοδοτεί την έναρξη του Laser. Ένα άνοιγμα σε σχήμα κυκλικό δημιουργείται στο κρυσταλλοειδή φακό του ασθενούς και τον θρυματίζει σε πολλά μικρά κομμάτια κι αν κριθεί απαρραίτητο δημιουργούνται τομές με σκοπό την διόρθωση του αστιγμαισμού.

Όταν η εφαρμογή του Laser φτάσει στο τέλος της, ο χειρούργος οφθαλμίατρος θα είναι σε θέση να αφαιρέσει τον θρυματισμένο καταρράκτη και να συνεχίσει στην ενθεση του ενδοφακού. Πιθανότατα, ο ασθενής να ειναι σε θέση να βλέπει μια σειρά από έντονα χρώματα και φώτα- ας απολαύσει το σοου! Όταν η χειρουργική διαδικασία ολοκληρωθεί, ο χειρούργος οφθαλμίατρος πραγματοποιεί ενστάλλαξη αντιβιοτικών σταγόνων στον οφθαλμό και βεβαιώνεται ότι ο οφθαλμός βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Μετά το πέρας της επέμβασης

Μετά το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής θα χρειαστεί λίγο χρόνο να ανακάμψει και μετέπειτα θα του προσφερθεί μια κούπα καφέ ή τσάϊ και κάτι φαγώσιμο. Θα του δωθεί επίσης ένα φάκελος με μετεγχειρητικές οδηγίες όπως επίσης και την φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθήσει. Μετέπετα ο ασθενής θα είναι έτομος να επιστρέψει στην οικία του και του συνιστάται ξεκούραση, ιδίως εκείνη την ημέρα. Οι οδηγίες ακολουθούνται κατα γράμμα από τον ασθενή και πιθανότατα την επόμενη ημέρα να συναντηθεί με τον χειρουργο οφθαλμίατρό του για έναν τυπικό ελεγχο ή θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία για να επιβεβαιωθεί η καλή εξέλιξη του χειρουργείου.

Ανάκτηση της οράσης

Η όρασης ανακάμπτει ταχύτατα με τους ασθενείς να αποκτούν εξαιρετική όραση από την επόμενη κιόλας ημέρα! Σε μερικές περιπτωσεις, πιθανότατα η όραση να είναι θολή για μία με δύο ημέρες, κι αυτό οφείλεται τις περισσότερες φορές στην έντονη σκλύρηνση του καταρράκτη. Εαν ο τεχνητός ενδοφακός που έχει τοποθετηθεί είναι τριεστιακός τότε ο ασθενής από τις πρώτες μέρες θα αντιληφθει ότι είναι σε θέση να διαβάσει, σε αντίθεση με τον ασθενη εκείνον στον οποίο έχει τοποθετηθεί μονοεστιακός ενδοφακός ο οποίος θα χρειαστεί ζευγαρί γυαλιών οράσεως για την κοντινή όραση.