45
Τι είναι η διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς (CXL);

Στην επέμβαση CXL (Collagen Cross Linking) χρησιμοποιείται υπεριώδες φως UVA μαζί με ενστάλαξη ριβοφλαβίνης (Βιταμίνη Β2) με αποτέλεσμα την αύξηση της διασύνδεσης μεταξύ των ινών κολλαγόνου στο στρώμα του κερατοειδούς. Η αύξηση της διασύνδεσης οδηγεί σε αυξημένη αντοχή και ακαμψία του κερατοειδούς.

Ιατρικό μηχάνημα υπεριώδους ακτινοβολίας Α για διασύνδεση κερατοείδούς τελευταίας τεχνολογίας Avedro Mosaic

Ιατρικός εξοπλισμός UVΑ για τη διασύνδεση κερατοείδούς (CXL) Avedro Mosaic

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η επέμβαση CXL;

Ο Κερατόκωνος και οι κερατεκτασίες είναι ασθένειες στις οποίες ο κερατοειδής διογκώνεται προς τα εμπρός παίρνοντας ένα «κωνικό» σχήμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργεία ασύμμετρου αστιγματισμού που μειώνει το επίπεδο της όρασης, ακόμη και με γυαλιά. Συχνά οι ημίσκληροι φακοί επαφής είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή για τη βελτίωση της όρασης. Σε περίπτωση που οι ασθενείς παρουσιάσουν δυσανεξία στους φακούς επαφής λόγω της εξέλιξης της νόσου, το επόμενο στάδιο είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την εμφύτευση ενδοκερατοειδικών δακτυλίων Intacs ή Φεράρα ή η μεταμόσχευση κερατοειδούς μερικού ή πλήρους πάχους.

Η ενίσχυση της ακαμψίας του κερατοειδή με τη διασύνδεση των δομικών του στοιχείων (κολλαγόνο), μπορεί να ανακόψει την εξέλιξη του κερατόκωνου και έχει επίσης αναφερθεί σε ορισμένες περιπτώσεις μερική αναστροφή της παραμόρφωσης του κερατοειδούς που έχει ήδη λάβει χώρα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσει η επέμβαση CXL;

Η διασύνδεση κολλαγόνου προκαλείται ως αποτέλεσμα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία σε συνδυασμό με τη ριβοφλαβίνη. Οι αύξηση της ακαμψίας του κερατοειδή εμφανίζεται σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση, αν και η διαδικασία της διασύνδεσης συνεχίζεται για χρονικό διάστημα λίγων ημερών. Η ομαλοποίηση του σχήματος του κερατοειδή διαρκεί περισσότερο, αλλά η επιπέδωση δεν εμφανίζεται σε όλα τα μάτια που αντιμετωπίστηκαν. Ως ικανοποιητικό θεραπευτικό αποτέλεσμα εκλαμβάνεται η σταθεροποίηση του κερατόκωνου.