Τι είναι η κερατοπλαστική μερικού πάχους;

Πρόκειται για μια μεταμόσχευση κερατοειδούς μερικού πάχους στην οποία αντικαθίσταται το πρόσθιο μέρος του κερατοειδούς σε βάθος 95% και χρησιμοποιείται ως μια βελτιωμένη εναλλακτική επέμβαση αντί για την κερατοπλαστική ολικού πάχους (PK) όπου αντικαθίσταται το 100% του κερατοειδούς.

Diagram DALK
Με τη διαφύλαξη του τμήματος του κερατοειδή που είναι υγιές (το ενδοθήλιο του του δέκτη), μειώνεται ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος, η αιμορραγία και η μόλυνση στο εσωτερικό του οφθαλμού. Στην περίπτωση αυτή, ο ιστός που διατηρείται στο πίσω μέρος του κερατοειδούς (το υπόλοιπο 5%), συμπεριλαμβάνει μια στοιβάδα που ονομάζεται μεμβράνη του Descemet.

Μετά την αφαίρεση του πρόσθιου μη υγιούς τμήματος του κερατοειδούς, ένα κερατοειδικό μόσχευμα τοποθετείται στη θέση του και συρράφεται με ράμματα που παραμένουν συνήθως για 12-18 μήνες.

DALKΠλεονεκτήματα

•Ο οφθαλμός παραμένει κλειστός κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

•Αποφυγή κινδύνου απόρριψης του ενδοθηλίου.

•Αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό μπορούμε να μετατρέψουμε τη τεχνική σε κερατοπλαστική ολικού πάχους.

Μειονεκτήματα

•Είναι τεχνικώς μια δύσκολη επέμβαση.

•Πιθανότητα αυξημένης ουλοποίησης(και μειωμένης οπτικής οξύτητας)

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη χειρουργική κερατοπλαστική μερικού πάχους;

Σε ορισμένους ασθενείς που πάσχουν απο κερατόκωνο, μια εναλλακτική θεραπεία μπορεί να είναι η συνέχιση της χρήσης ημίσκληρων φακών επαφής ή η εμφύτευση ημικυκλικών πλαστικών δακτυλίων (INTACS) μέσα στον κερατοειδή χιτώνα, μια λιγότερο επεμβατική διαδικασία, με σκοπό την επιπέδωση του σχήματος του κερατοειδούς.

Στις δυστροφίες του κερατοειδούς, σε ορισμένες περιπτώσεις μια εναλλακτική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση με Laser (ΡΤΚ / PRK) ωστε να αφαιρεθεί μέρος του παθολογικού ιστού ή η συντηρητική θεραπεία με φακούς επαφής και τεχνητά δάκρυα.