Μια λύση για όσους επιθυμούν να απαλλαγούν απο τα πρεσβυωπικά γυαλιά

Η χρήση των Τριεστιακών ενδοφακών γρήγορα γίνεται τόσο συχνή όσο και η διόρθωση της όρασης με Laser – δίνοντας μια νέα ευκαιρία να απαλλαγούμε από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής και παρέχοντας επιπροσθέτως το πλεονέκτημα της κοντινής όρασης!

Οι εν λόγω ενδοφακοί χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση του σκληρυμένου και θολωμένου κρυσταλλοειδή φακού που αφαιρείται μετά απο επέμβαση καταρράκτη, μέσα στο μάτι, και είναι μία μόνιμη και πολύ ικανοποιητική λύση.

Όπως και στο FemtoLASIK, η επέμβαση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού με το πρόσθετο πλεονέκτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων όρασης της μέσης ηλικίας που σχετίζονται με την ανάγνωση. Η πλειοψηφία των ασθενών αυτού του τύπου χειρουργικής αντιμετώπισης δεν έχουν σχεδόν ποτέ ανάγκη από γυαλιά.

Πώς λειτουργούν οι τριεστιακοί ενδοφακοί;

Με την πάροδο της ηλικίας, ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού γίνεται πιο σκληρός και μεγαλύτερος με αποτέλεσμα να χαθεί ο μηχανισμός εστίασης του ματιού για κοντά και η χρήση γυαλιών ανάγνωσης να γίνεται υποχρεωτική. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή ως πρεσβυωπία. Με τον καιρό ο φακός επίσης θολώνει και εξελίσσεται σε καταρράκτη.

Η ανταλλαγή αυτή του φακού με έναν τριεστιακό ενδοφακό αποκαθιστά κατ ‘ουσίαν τη δυσλειτουργία του κρυσταλλοειδή φακού μέσα στο μάτι και διορθώνει την όραση για μακριά και κοντά. Η επέμβαση είναι πολύ παρόμοια με τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, αλλά απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια για να υπολογιστεί σωστά η δύναμη του ενδοφακού και να διορθωθεί πλήρως ο αστιγματισμός. Η επέμβαση αυτή έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της εξάλειψης κάθε μελλοντικής ανάγκης για χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.

H επιλογή των τριεστιακών ενδοφακών που χρησιμοποιούνται, εξαρτάται από τις δραστηριότητες και τις ανάγκες του ασθενούς καθώς και τη κατάσταση των ματιών.

Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί εστιάζουν το φως σε τρία επιπεδα εστίασης ώστε ο ασθενείς να μπορεί να βλέπει καθαρά και μακριά, ενδιάμεσα και κοντά.

Οι τριεστιακοί φακοί PhysIOL FINEvision, Zeiss Acri.LISA και Alcon PANOPTIX.

Η AthensLaserSight είναι o και πιο έμπειρος χρήστης στην Ελλάδα των τριεστιακών φακών. Αυτοί οι φακοί σε αντίθεση με μόνο δυο εστιακά σημεία των άλλων “πολυεστιακών” φακών (Restor, TECNIS, MPlus,) προσφέρουν 3 διαφορετικά σημεία εστίασης – Far (Μακρυνή), Intermediate(Μέση) και Near (Κοντινή)-εκ τούτου π.χ. και το όνομα FINEvision- με αποτέλεσμα πραγματικά να παρέχουν στους ασθενείς πλήρη ελευθερία από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.

Παρακολουθήστε ένα βίντεο της τεχνικής ένθεσης αυτών των φακών από το χειρουργό Κωνσταντίνο Σαμαρά:

Πως λειτουργεί ο τριεστιακός φακός;

Ο φακός είναι ένας διαθλαστικός φακός με μία σειρά δακτυλίων στο οπτικό του τμήμα. Το μεγαλύτερο τμήμα του φακού εργάζεται για να διορθώσει τη μακρινή όραση. Μια σειρά από περιθλαστικούς δαχτυλίους διορθώνουν τη κοντινή όραση και ένας μικρότερος δακτύλιος που προστίθεται στους περιθλαστικούς δαχτυλίους διορθώνει την ενδιάμεση όραση. Ο φακός παίρνει τη πληροφορία της όρασης και τη διαιρεί σε 3 εστιακά σημεία.

Θα αποκτήσω καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις άμεσα;

Ο εγκέφαλος λαμβάνει τις πληροφορίες απο 3 εστιακά σημεία και μαθαίνει να εξαλείφει το «θόρυβο» από τα υπόλοιπα θολά σημεία εστίασης. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται νευρο-προσαρμογή και ο χρόνος που χρειάζεται για κάθε άτομο να προσαρμοστεί, ποικίλλει. Είναι ένα νέο οπτικό σύστημα που πρέπει ο εγκέφαλος να συνηθίσει, όχι πολύ διαφορετικά απο το χρόνο που χρειάζεται για να συνηθίσει ένα νέο ζευγάρι γυαλιά ή οταν π.χ. ασθενής πάει στον οδοντίατρο, όπου μπορεί να αλλαχθεί το σχήμα ή η θέση των δοντιών και χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσει την αλλαγή αυτή. Η νευρο-προσαρμογή λαμβάνει χώρα πολύ πιο γρήγορα από τη στιγμή που και τα δύο μάτια έχουν χειρουργηθεί ταυτόχρονα. Συχνά στην πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα οι ασθενείς βλέπουν καλά μακριά και κοντά και σιγά σιγά είναι σε θέση να διαβάσουν και τα ενδιάμεσα. Απο εκέι και πέρα η όραση συνεχίζει να βελτιώνεται με το χρόνο.