untitled_0
Καταρράκτης σημαίνει την απώλεια της διαφάνειας, ή θόλωση, του φυσικού (κρυσταλλοειδή) φακού του ματιού. Ο κρυσταλλοειδής φακός αποτελεί μέρος του οπτικού συστήματος εστίασης του ματιού και βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του ματιού, πίσω από την ίριδα.

 

Τι προκαλεί τον καταρράκτη;

Το μάτι λειτουργεί σαν μια φωτογραφική μηχανή. Οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται μέσω του φακού στον αμφιβληστροειδή, ένα στρώμα φωτοευαίσθητων κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού. Σαν το φιλμ της φωτογραφικής μηχανής, ο αμφιβληστροειδής επιτρέπει στον εγκέφαλο να μπορεί να «δει» την εικόνα. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, και λόγω γήρανσης, οι χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στον φακό τον θολώνουν και θαμπώνουν τις ακτίνες φωτός που διέρχονται μέσα από αυτόν. Αυτή ακριβώς η θόλωση του φακού ονομάζεται καταρράκτης.

Η γήρανση είναι η πιο κοινή αιτία του καταρράκτη. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τον τραυματισμό του ματιού, η χρήση φαρμάκων όπως τα στεροειδή, συστηματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Περιστασιακά μωρά γεννιούνται με καταρράκτη (γνωστός και ως «συγγενής καταρράκτης»).

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;

Το τυπικό σύμπτωμα του καταρράκτη είναι μια αργή, σταδιακή και ανώδυνη μείωση της όρασης. Η απώλεια της διαφάνειας του φακού μπορεί να είναι από τόσο ήπια ώστε η όραση να επηρεάζεται ελάχιστα μέχρι τόσο σοβαρή ώστε ο ασθενής να μη βλέπει σχήματα ή κίνηση παρά μόνο φως.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Θόλωση της όρασης
  • Κακή νυχτερινή όραση
  • Αυξούμενες αντανακλάσεις, ιδίως τη νύχτα
  • Συχνή αλλαγή της συνταγής των γυαλιών
  • Μείωση της έντασης και καθαρότητας των χρωμάτων
  • Κιτρίνισμα των εικόνων
  • Διπλή όραση (σε σπάνιες περιπτώσεις)

Κατά περίεργο τρόπο, καθώς ο φακός γίνεται ολοένα πιο σκληρός, οι ασθενείς που είναι υπερμέτρωπες παρατηρούν μια βελτίωση της μακρινής τους όρασης και εξαρτώνται λιγότερο από τα γυαλιά τους. Αυτό, ωστόσο συμβαίνει προσωρινά. Οι άνθρωποι που είναι μυωπικοί γίνονται ακόμη πιο μυωπικοί, με χειροτέρευση της μακρινής τους όρασης.

Ορισμένοι τύποι καταρράκτη επηρεάζουν τη μακρινή όραση περισσότερο από τη κοντινή. Επίσης, το αντίθετο μπορεί να συμβεί με τη κοντινή όραση να επηρεάζεται περισσότερο από τη μακρινή.

 

Τι μπορώ να κάνω για να αποφευχθεί ο καταρράκτης;

Μειώνοντας την ποσότητα της έκθεσης στο υπεριώδες φως φορώντας γυαλιά ηλίου μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, αλλά μόλις αναπτυχθεί δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο η χειρουργική αφαίρεση του. Σταματήστε το κάπνισμα αν είστε καπνιστής. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καταρράκτη και θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να σταματήσετε το κάπνισμα για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη, καθώς και για την αποφυγή άλλων ιατρικών προβλημάτων. Εάν διαγνωστεί η ύπαρξη καταρράκτη, τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής δεν μπορούν πια να βελτιώσουν τελείως την όρασή σας.

 

Ποιος μπορεί να χειρουργηθεί;

  • Όλοι οι άνθρωποι με οπτικά σημαντική θόλωση του φακού
  • Άνθρωποι κάθε ηλικίας

Μια συνολική εξέταση των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης της οπτική οξύτητας, τονομετρίας (μέτρηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού), διαστολή της κόρης, εξετάσεις για τη μέτρηση του κερατοειδούς και του μήκους των ματιών θα καθορίσουν την καταλληλότητά σας για τη διαδικασία.

Laser αφαίρεσης καταρράκτη Alcon LensX

Laser αφαίρεσης καταρράκτη Alcon LensX

Eπέμβαση FemtoCataract με το Ziemer Leonardo DaVinci Z8

Eπέμβαση FemtoCataract με το Ziemer Leonardo DaVinci Z8

Επέμβαση καταρράκτη

Ο κατάλληλος χρόνος για να προχωρήσει κάποιος σε επέμβαση καταρράκτη είναι όταν η όρασή σας είναι αρκετά κακή ώστε να επιδρά στον καθημερινό τρόπο ζωής σας (π.χ. δεν είστε σε θέση να διαβάσετε, να εργαστείτε ή να οδηγήσετε). Η επέμβαση καταρράκτη είναι μια επέμβαση ρουτίνας χωρίς να χρειάζεται να μείνετε στο νοσοκομείο. Ο θολός φακός αφαιρείται μέσω μιας μικροσκοπικής τομής και αντικαθίσταται με έναν ακρυλικό ενδοφακό.