figb-1Σύνδρομο ξηροφθαλμίας

 Η ξηροφθαλμία ή σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι μια πολύ συχνή πάθηση που αυξάνεται με την ηλικία και επηρεάζει πιθανώς μισό εκατομμύριο Έλληνες – συνήθως περισσότερες γυναίκες από άνδρες. Η ξηροφθαλμία εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι δεν παράγουν αρκετά δάκρυα, ή τα δάκρυα στην επιφάνεια των ματιών τους που λιπαίνουν τα μάτια και τα κρατούν υγρά δεν είναι καλής ποιότητας.

Το δακρυικό φιλμ αποτελείται από τρία στρώματα. Κάθε συστατικό αυτού του φιλμ εξαρτάται από τον άλλο για τη σωστή λειτουργία. Το εξωτερικό λιπαρό στρώμα του δακρυικού φιλμ παράγεται από του αδένες του Meibomious στα βλέφαρα και μειώνει την εξάτμιση των δακρύων. Το παχύ, μεσαίο, υδαρές στρώμα παράγεται από το δακρυϊκού αδένα πάνω από το άνω βλέφαρο και ξεπλένει τα μάτια μας. Το εσωτερικό, βλένώδες στρώμα (βλεννώδη επένδυση) εκκρίνεται από κύτταρα του επιπεφυκότα και βοηθά το δακρυικό φιλμ να κολλήσει επάνω στον κερατοειδή χιτώνα.

Συμπτώματα και Σημεία

  • επίμονo αίσθημα ξένου σώματος
  • κνησμός
  • καύση
  • πόνος

Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται προς το τέλος της ημέρας. Ταινίες βλέννας μπορούν να εμφανιστούν μέσα ή γύρω από τα μάτια. Συνήθως οι ασθενείς που έχουν ξηροφθαλμία, το γνωρίζουν. Οι ασθενείς με την πιο σοβαρή μορφή της νόσου έχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης του κερατοειδούς, δημιουργίας ουλών ή εξελκώσεων. Αυτές οι παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια της όρασης, έτσι είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα ξηροφθαλμίας.

Η ξηροφθαλμία δεν προκαλεί τύφλωση, αλλά καθώτι είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, είναι μια συχνή αιτία επίσκεψης στο γιατρό. Επιπλέον, το σύνδρομο ξηροφθαλμίας σχετίζεται με μειωμένη ικανότητα στην εκτέλεση δραστηριοτήτων που απαιτούν προσοχή, όπως το διάβασμα και η οδήγηση.

Το σύνδρομο Sjogren

Σοβαρή ξηροφθαλμία προκαλείται μερικές φορές από το σύνδρομο Sjögren, το οποία είναι μια σπάνια, χρόνια, πολυοργανική, αυτοάνοση πάθηση που οδηγεί επίσης σε ξηροστομία και συχνά αρθρίτιδα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: www.sjogrens.org. Θα πρέπει να εξετάζεστε τακτικά από το γιατρό και τον οφθαλμίατρό σας αν έχετε σύνδρομο Sjogren.

Τέστ ξηροφθαλμίας

Αρκετές δοκιμές για τα μάτια Ξηρός που χρησιμοποιούνται από το γιατρό σας. Η μηνίσκου των δακρύων, καπάκι δράση υαλοκαθαριστήρα και διανομής, μαζί με αντικειμενικά κριτήρια που ακολουθούν πληροφορίες. Δεν υποστηρίζονται όλες οι δοκιμές που διεξάγονται πάντοτε και γίνονται ανάλογα με την περίπτωση, ανάλογα με α) Συμπτώματα και β) τα κλινικά ευρήματα.

Επιδείνωση της ξηροφθαλμίας

Αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να επιδεινώσει την ξηροφθαλμία, όπως:

– πολύ ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα (ένας υγραντήρας μπορεί να βοηθήσει)
-μπιστολάκια μαλλιών
-καπνός
-κρύος αέρας
-φακοί επαφής
-Η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να επιδεινώσει τη ξηροφθαλμία. Αν χρησιμοποιείτε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, συζητήστε το με το γιατρό σας.

Θεραπεία

Η πρώτη γραμμή θεραπείας είναι συνήθως τα τεχνητά δάκρυα σε οφθαλμικές σταγόνες ή τζελ. Αυτά μπορούν να αγοραστούν χωρίς συνταγή γιατρού. Συνιστούμε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους δακρύων για να βρείτε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στα μάτια σας. Σημειώστε ότι αν οι σταγόνες επιδεινώνουν τα συμπτώματα σας, μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη συντηρητικών στις σταγόνες. Αντ ‘αυτού χρησιμοποιήστε σταγόνες χωρίς συντηρητικά.

Ορισμένα άτομα με ξηροφθαλμία παραπονούνται για αίσθημα φαγούρας στα μάτια όταν ξυπνούν. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση αλοιφής τεχνητών δακρύων κατά την κατάκλιση.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ξηροφθαλμία, το μάτι μπορεί να φλεγμένει οπότε μπορεί να χρειαστούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών οφθαλμικών σταγόνων. Αυτά είναι ασφαλή στη χρήση βραχυπρόθεσμα, αλλά θα πρέπει ο ασθενής να παρακολουθείται από τον οφθαλμίατρο.

Ο φραγμός των δακρυϊκών πόρων μπορεί να είναι μια άλλη επιλογή που προτιμάται σε σοβαρές περιπτώσεις. Οι δακρυϊκοί πόροι αποχετεύουν τα δάκρυα από το μάτι προς τη μύτη. Με το φραγμό των πόρων, τα φυσικά δάκρυα παραμένουν στα μάτια περισσότερο

Η βλεφαρίτιδα είναι μία από τις πολλές παθήσεις που μπορεί να συμβάλει στην ξηροφθαλμία. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για την καλύτερη προσέγγιση στη θεραπεία της ξηροφθαλμίας σας. Η θεραπεία της βλεφαρίτιδας μπορεί να είναι μια επιλογή.

Χειρουργική επέμβαση Laser και ξηροφθαλμία

H xειρουργική επέμβαση Laser, και ιδίως η θεραπεία Lasik μπορεί να επιδεινώσει την ξηροφθαλμία. Η χρήση της τεχνολογίας Intralase και IntraLASIK απο την AthensLaserSight μειώνει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας.

Σε ασθενείς με ξηροφθαλμία πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν τα αιτία της. Μόλις διορθωθούν τα προβλήματα αυτά μπορείτε να υποβληθείτε σε διόρθωση όρασης με Laser. Αν δεν μπορούν να διορθωθούν, τότε δε συνιστάται η χειρουργική επέμβαση Laser και πρέπει να βρεθούν άλλες θεραπευτικές επιλογές επιλογές.

Στην AthensLaserSight έχοντας εκπαιδευτεί στις παθήσεις κερατοειδή και τον πρόσθιο θάλαμο σε επίπεδο Fellowship έχουμε μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το πρόβλημα σας θα αξιολογηθεί με γνώμονα την εμπειρία μας στον τομέα αυτό κατά την επίσκεψη σας.