10 χρήσιμες συμβουλές για τη προστασία των ματιών σας απο τον ήλιο και τη θάλασσα

Untitled

  1. Πρέπει πάντα να προστατεύουμε τους εαυτούς μας απο τον βλαβερό φάσμα του ηλιακού φωτός, δηλαδη την υπεριώδη ακτινοβολία τυπου Α και Β (UVA, UVB).
  2. Μονο τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα μάτια μας απο τον ήλιο.
  3. Τα γυαλιά ηλίου για να λειτουργούν σωστά θα πρέπει να μην είναι παλαιότερα των τριών ετών και να έχουν την ένδειξη (UV100 ή 100% UV protection) για πλήρη πρόφύλαξη απο την ακτινοβολία UV Α και Β.
  4. Χρησιμοποιήστε και καπέλο όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός.
  5. Προσέξτε τα παιδιά: καλύτερα τα παιδιά να αποφευγουν τελείως τον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες και να φορούν πάντα γυαλιά και καπέλο.
  6. Τα σύννεφα και η ομίχλη δεν εμποδίζουν πλήρως την υπεριώδη ακτινοβολία. Η βλαβερή επίδραση στα μάτια μας μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, οχι μόνο το καλοκαίρι.
  7. Σε περιόδους πολύ υψηλού δείκτη ακτινοβολίας UV, απο 8 και πάνω, η εκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφέυγεται τις μεσημβρινές ώρες μεταξυ 11πμ και 3μμ.
  8. Πιθανοί σπίλοι/ελιές στα βλέφαρα ή στην οφθαλμική επιφάνεια θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά στο καθρέφτη για πιθανή αλλαγή/διαφοροποίηση του χρώματος, σχήματος, μεγέθους ή αλλαγή των ορίων της ελιάς, αίσθηση πόνου, αιμορραγία, ή εμφάνιση εξογκομένων αγγείων γύρω απο την ελιά.
  9. Για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία συμβουλευτείτε τον Οφθαλμίατρο σας.
  10. Η σωστή αντιοξειδωτική διατροφή πλούσια σε Βιταμίνη A, Βιταμίνη C, Σελήνιο, κτλ μπορεί να μας προφυλάξει απο τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.